Jakie są zalety pozostawiania cygara do dojrzewania i jak wpływa to na smak?

Kiedy eksperci mówią o sztuce mieszania różnych tytoni i ich posmaku, odnoszą się do procesu, który trwa po opuszczeniu fabryki przez cygaro. Nawet, gdy producenci cygar stosują dojrzały tytoń do ich cygar, smak z czasem rozwija się.

Podobnie jak w przypadku dobrych win, długoterminowe przechowywanie większości cygar premium prowadzi do pozytywnej zmiany smaku. Zwykle podróżowanie od producenta do punktu sprzedaży zajmuje cokolwiek tylko kilka miesięcy. Młode cygara wciąż mogą mieć mocny, nieprzyjemny, podobny do amoniaku smak, który zazwyczaj rozprasza się w ciągu pierwszego roku po zrolowaniu cygara. Podczas dłuższego przechowywania cygara tracą zawartość garbników, a wraz z nimi ich gorzki smak; aromaty stają się wyraźniejsze, smak jest bardziej delikatny, bardziej harmonijny, a cygara tracą wszelką niechcianą ostrość. Smak wzmacniany jest także aromatem i smakiem hiszpańskiego cedru, którego wpływ jest zauważalny w miarę upływu czasu.

Jeśli użyte tytonie nie zostały dojrzałe do perfekcji przed zwijaniem, dodano kolejny aspekt, który sprawia, że ​​okres leżakowania po zakupie wydaje się bardziej uzasadniony. Smak niedawno zwijanych cygar może wydawać się nieco szorstki lub rustykalny. Są to wrażenia smakowe, które na ogół zanikają podczas dojrzewania. Przy bardzo długim przechowywaniu, przez dziesięciolecia, zmniejsza się siła cygar. W tym kontekście długie okresy starzenia są często zalecane dla bardzo silnych cygar. W przeciwieństwie do wina, przechowywanie jeszcze przez kilka lat nie stwarza ryzyka negatywnego wpływu na smak cygar.

Podobnie jak doświadczeni koneserzy win mają piwnicę z winami, tak entuzjaści cygar często mają szafkę na cygara. Jednak palacze cygar mają ten problem, że cygara, które zostały przechowywane przez znaczną ilość czasu, rzadko można kupić na rynku, czyniąc miejsce dla długotrwałego przechowywania jeszcze ważniejszym.

Skąd mam wiedzieć, czy cygaro zostało...


Ile lat mają cygara, kiedy trafiają...